Wilt u op de hoogte blijven en niets missen?
Schrijf u dan geheel vrijblijvend in voor de nieuwsbrief.
In deze eerste aflevering maken we kennis met de wereld van pulmonale hypertensie. Een ziektebeeld dat veel mensen niet kennen en dat veel varianten heeft. Welke klachten zijn kenmerkend en hoe krijgen patiënten zo snel mogelijk de juiste diagnose?
“Pulmonale hypertensie betekent letterlijk te hoge bloedruk in de longslagader”, weet drs. Repke Snijder. “Dat kan het gevolg zijn van een aantal aandoeningen, waarbij het dus van belang is te onderzoeken welke van deze onderliggende oorzaken moet worden behandeld.”
Prof. Dr. Harm Jan Bogaard voegt hieraan toe: “Klachten zijn vaak aspecifiek, zoals niet meer goed de trap op kunnen lopen of moeite met op de vakantie een heuvel oplopen. Hierbij denkt men dan al gauw ‘ik zal wel wat ouder worden’ of ‘ik heb niet genoeg gesport’.” “Bij huisarts melden duurt vaak even en die denkt dan ook niet direct aan PAH (Pulmonale Arteriële Hypertensie)”, concludeert dr. Vanessa van Empel. “Het is nog steeds een zeldzaam ziektebeeld. En als je iets niet vaak ziet is vaak het ook lastig om direct te herkennen.”
Schrijf u dan geheel vrijblijvend in voor de nieuwsbrief.