Aflevering 6

Rechter hartkatheterisatie

6 minuten

Tijdens deze zesde aflevering staat de rechter hartkatheterisatie centraal. Dr. Vanessa van Empel, cardioloog in het Maastricht UMC+, neemt ons mee in haar vakgebied.

Logica van het hart

“Ik heb voor cardiologie gekozen omdat de logica van het vak mij wel aantrekt. Het hart is een pomp met bloedvaten waar bloed in rondpompt en als daar wat misgaat op wat voor vlak dan ook is het een kwestie van heel logisch beredeneren en nadenken.” weet dr. Van Empel. “Tegelijkertijd is het een vak waarbij je, wanneer er iets mis gaat, nú iets moet doen en niet over een week of twee weken. Het is dus ook wel een redelijk acuut vak, wat mij wel ligt.”

Meer met de handen

“Om de week sta ik een dag op de vaatkamer en ik vind dat leuk omdat het heel praktisch werk is; meer met je handen werken.” licht dr. Van Empel toe. “Wat ook fijn is aan zo’n dag is dat wanneer je bezig bent je niet gestoord kan worden. Dat geeft een bepaald rustmoment omdat je maar één taak hebt en niet met vijf dingen tegelijk bezig hoeft te zijn. Het uitvoeren van een katheterisatie is bijna als een automatisme voor me. Ik heb er ondertussen al wat gedaan en het is altijd een vaste sequentie van handelingen die je verricht.”