Aflevering 7

Longfunctietest

4 minuten

In de zevende aflevering volgen we een patiënt die de longfunctietest ondergaat. Deze test geeft waardevol inzicht in hoe het met hem gaat. De gepassioneerde Ferdi, hoofd Longfunctieafdeling in Radboudumc, coacht de patiënt om tijdens de test tot het uiterste te gaan.

Tot het uiterste gaan

“De longfunctieafdeling binnen ons ziekenhuis is een afdeling waar een aantal laboranten werken”, licht Nicole Coenen, Pulmonale Hypertensie Conslulent in Radboudumc, toe. “Het is een team wat enorm goed op elkaar is ingespeeld; iedereen is zeer gemotiveerd om patiënten tijdens de longfunctietest tot het uiterste te laten gaan. Je ziet dat Ferdi de patiënt echt door het proces heen coacht”, refereert ze aan haar passievolle collega, Longfunctieafdeling, Hoofd Longfunctieafdeling in Radboudumc.

De patiënt ervaart dat hij fysiek steeds minder kan. Hij heeft als hobby zijn groentetuintje en heeft inmiddels zelfs moeite met naar het tuintje toegaan. Een longfunctietest biedt dan inzicht in hoe het met de patiënt gaat.

Van inzicht tot behandelplan

“Bij deze meting kijken we naar de zuurstofopname. Dan willen we weten of de lucht die in de kleine longblaasjes komt, of daar voldoende zuurstof uitgehaald wordt in het bloed.”, legt Akankan uit. “Dat is eigenlijk de belangrijkste functie van de long: de gaswisseling. Want je wilt voldoende zuurstof kunnen opnemen en kooldioxide uit kunnen blazen.”

De uitslag geeft waardevolle inzichten, samengevat in een score van high of medium risk – of normaal. Dat gebeurt naast de longfunctie ook met de echo van het hart en NT-proBNP en andere waarden – wat samen resulteert in een functionele klasse (New York Heart Association) en behandelplan.