Aflevering 3

Diagnose PAH

5 minuten

Pulmonale hypertensie consulent Nicole Coenen benadrukt de noodzaak van diagnose: “Het is voor patiënten van levensbelang om de diagnose te krijgen nadat zij vaak al een hele lang weg hebben bewandeld, niet wetende wat ze hadden. Dan is het echt een verlossing om te weten waar je aan toe bent, al is de prognose niet altijd even goed.”

'Het lijkt wel of ik niks heb'

Wanneer een patiënt aan het woord komt wordt dit belang onderschreven: “Het heeft vier jaar geduurd voordat ze wisten wat ik had. Dan krijg je bijna het gevoel ‘het lijkt wel of ik niks heb’. Totdat ik een paar maanden later om de vijf stappen in een heg lag om op adem te komen. Toen wist ik dat het echt niet goed was. Bij de diagnose pulmonale hypertensie was ik heel opgelucht. Ik was niet gek, maar ik was echt ziek.”

Diagnose eerder stellen

Voor prof. Dr. Harm Jan Bogaard en dr. Femke Bonte-Mineur is de diagnose vooral het startpunt van een behandeltraject: “Tien jaar geleden hadden we veel te weinig tijd en dat is nu gelukkig veel beter geworden. Maar we willen nog een paar stappen naar voren zetten. We willen de diagnose eerder stellen en kijken hoe we kunnen screenen om de complicaties voor te zijn, zo vroeg mogelijk te kunnen behandelen en zoveel mogelijk ellende te voorkomen.”