Aflevering 4

De behandeling van PAH

4 minuten

Ooit was de enige behandeling van pulmonale (arteriële) hypertensie een longtransplantatie. Maar door de enorme wachtlijst was de kans daarop – en dus op verbetering – niet heel erg groot.

Ontwikkeling

“Eind jaren ’90 zijn er medicamenten beschikbaar gekomen, waarvan een gedeelte van de patiënten heel gunstig op reageerde en een longtransplantatie niet meer noodzakelijk bleek.” blikt drs. Repke Snijder terug. “En daarna kwamen de eerste tabletten. In de loop der jaren zijn er steeds meer medicijnen bijgekomen die ervoor zorgen dat je goed kan behandelen. Nog steeds niet genezen, maar wel behandelen. En die ontwikkeling staat niet stil.”

Kwaliteit van leven

Prof. Dr. Harm Jan Bogaard toont zich strijdbaar: “De kwaliteit van leven is nog niet waar die wezen moet. Als we de richtlijnen bekijken lijkt het alsof we tevreden moeten zijn wanneer een patiënt 5% kans per jaar heeft om te overlijden. Dat geeft aan waar we vandaan komen, want vroeger was de kans 30-40% dat je binnen vijf jaar zou komen te overlijden. Maar als je dat zou zeggen tegen een patiënt met suikerziekte of astma, dan zou niemand daar genoegen mee nemen.”

“Als je ziet welke stappen we de afgelopen 15 jaar hebben genomen, hoop ik dat we nog heel veel stappen erbij kunnen zetten zodat de ziekte een stuk milder of chronischer kan zijn. Of misschien kunnen we ze ziekte wel helemaal genezen…”, durft dr. Vanessa van Empel vooruit te kijken.